یزد شهر سوغات و خوراکی های متنوع -آکا

آکاایران: یزد را همه با شیرینی هایش می شناسند، شیرین یهایی که طعم آنها هرگز فراموش نمی شود و باقلوا و قطاب در این میان شهرت و آوازه ای جهانی دارند.

,[categoriy]

یزد شهر سوغات و خوراکی های متنوع -آکایزد شهر سوغات و خوراکی های متنوع -آکا

آکاایران: یزد شهر سوغات و خوراکی های متنوع

شیرینی فروشی های مطرح یزد همیشه شلوغند و معمولا در صف مشتریان حاج خلیفه های معروف، مسافرانی از همه نقاط کشور و گردشگران خارجی مشاهده می شوند،  گردشگران و مسافرانی که در لیست خرید آنها حتما نام باقلوا و قطاب دیده می شود.

شیرین یهای یزد به باقلوا و قطاب خلاصه نمی شود یزد دهها نوع شیرینی دیگر نیز دارد که گرچه در سایه باقلوا و قطاب، نام چندانی از آنها برده نمی شود اما آنها نیز مشتریان خاص خود را دارند .شیرینی های رنگ به رنگ و خوش طعم یزد پشمک، حاجی بادام، سوهان آردی، نان منقا، نان برنجی یزدی، شیرینی بادامی، لوز پسته، لوز بادام، لوز نارگیل، قطاب بیشکر، لوز زعفران، کیک یزدی و ... از شیرینی های معروف یزدی هستند که به فهرست این شیرینی ها باید شیرینی های خاصی که در ابرکوه، بافق و خاتم تهیه می شود نیز اشاره کرد.

نام پشمک و کیک یزدی را شاید در همه نقاط کشور شنیده باشید اما اطمینان داشته باشید که پشمک و کیک یزدی یزد متفاوت با همه چیزهایی است که تاکنون میل کرد ه اید.

,[categoriy]

بعد از شیرینی، برخی دسرهای یزدی نیز شهرت دارند و  فروشگاههایی ویژه عرضه این خوراکی ها در یزد وجود دارد. 

فالوده یزدی، ماقوت و ... از آن جمله اند. فالوده یزدی، فالود های متفاوت با همه فالوده هایی است که تاکنون میل کرد ه اید.دانه هایی پهن تر و کوتاهتر از فالود ههای معمول در بازار دارد و با تخم شربتی، خا کشیر، عرق کاسنی، گلاب و عرق بیدمشک و از همه مهمتر با تکه های درشت یخ سرو می شود.ماقوت هم در واقع چیزی شبیه به ژله است اما با  نشاسته و شیر و رنگهای خوراکی نظیر زعفران، کاکائو و ... تهیه می شود و در اغلب بستنی فروشی های سنتی سرو می شود.,[categoriy]

یزد به جز شیرینی های معروف و مشهورش، شیرینی های خانگی نیز دارد که در هیچ مغازه ای به فروش نمی رسد، نام این شیرینی «سورک » است..

سورک از زمان بسیار قدیم در یزد وجود داشته و در واقع به نوعی شیرینی زرتشتی های یزد به شمار میرود اما همه مردم یزد علاقه خاصی به این شیرینی دارند و معمولا برای خیرات اموات آن را درست میکنند. سورک قیافه ای شبیه به کوکو سیب زمینی دارد اما ترکیبات آن آرد، آب و مخمر است که البته این بخش را اغلب از نانواییها تهیه می کنند و چانه های خمیر را خریداری می کنند و با اضافه کردن مقدار کمی آب، چانه های خمیر را اندکی شل تر می کنند. 

سورک؛ شیرینی که در هیچ مغاز های نمیتوان یافت. به این خمیر، تخم گشنیز و گیاهی به نام گل زردک اضافه می کنند و آن را در روغن کنجد یا به گویش یزدی ها، روغن ارده سرخ می کنند و بعد از سرخ شدن روی آن خاکه قند می پاشند ، سورک را بعضی ها کوچک و به اندازه یک کوکو و بعضی ها بزرگ و به اندازه یک نان تافتون درست می کنند. این شیرینی نیز بسیار خوشمزه است و پنجشنبه های آخر سال و همین طور آخر ماه رجب معمولا در همه خانه ها از آن طبخ می شود. و بوی سورک در همه کوچه ها و محله ها به مشام می رسد.

,[categoriy]

بعد از شیرینی ها و دسرهای معروف یزد، آشها نیز جایگاه ویژه ای در یزد دارند و آش شولی و آش گندم یزد را در هیچ کجای کشور نمی توان یافت.

 شولی؛ آش مشهور و پرخاصیت یزدیها 

آش شولی یک آش ساده و سبک است که با شیوه های مختلف و در چند مدل میتوان آن را طبخ کرد اما ساده ترین آن ترکیبی با عدس، شوید و اسفناج یا برگ چغندر دارد، در بعضی انواع دیگر شولی به آن حبوبات دیگر، باقالی و در زمستانها شلغم به آن اضافه می کنند شولی در همه  فصلهای سال در یزد طبخ می شود،در بهار با باقالا محلی که اندازه ای کوچکتر از باقالای معمولی دارد و بسیار خوش طعم است و سردی آن نسبت به باقالاهای موجود در بازار کمتر است . همچنین  شوید و اسفناج، در زمستان با برگ چغندر، شلغم و چغندر و در بقیه فصول سال به صورت ساده یا به همراه حبوبات دیگر طبخ می شود.  شولی را برخی با چاشنی آبغوره، برخی با چاشنی سرکه و برخی ساده طبخ می کنند و کلا آش شولی گرچه به زبان ساده است، اما هرکس برای خود روشی برای  طبخ این آش بی نظیر دارد و البته اغلب شولی هایی که در رستورانها و برخی مراکز خدماتی عرضه میشود، کیفیت شولی های خانگی را ندارد و اغلب، مسافران را از این آش خوشمزه دلزده میکند.,[categoriy]آش گندم یزد معجونی از گندم و گوشت

آش گندم هم در واقع آش نذری های یزد است و یزدیها از آن به عنوان آش امام حسین (ع)  یاد  می کنند. 

 آش گندم ترکیبی از گندم، گوشت، نخود، لوبیا، عدس،ادویه و فلفل است و مدت زمان بالای طبخ این آش و نیاز به هم زدن مکرر آن، ترکیبات این آش را کاملا له می کند.

بسیاری از مسافران، آش گندم یزد را با حلیم اشتباه می گیرند و انتظار مزه و طعم حلیم را دارند در حالی که این آش هیچ شباهتی به حلیم ندارد و فقط  له شدن مواد آن، همان کشداری حلیم را برای این آش ایجاد می کند.

 قیمه یزدی هم از معدود غذاهای سنتی یزدی ها است

 این قیمه غلیظ تر و پر ادویه تر از قیمه های معمولی است و سیب زمینی آن داخل خورشت ریخته می شود اما شاخصه اصلی این قیمه، استفاده  از نخود به جای لپه و استفاده از مقدار گوشت بیشتر است.در این قیمه، نخود آبگوشتی پس از اینکه دو روز خیس خورد، دو لپه می شود و در طبخ این خورشت مورد استفاده قرار می گیرد.,[categoriy]

غذاهایی مثل «آبدوماست خیار » ، «کماج » ، «کله جوش» و ... نیز از غذاهای سنتی یزدیها به شمار می رود.

ارده و روغن پرخاصیت ترین سوغات اردکانی های 

 یزد روغن ارده، حلوا ارده و محصولات کنجدی منحصر به فردی نیز دارد که اصل این محصولات مربوط به شهرستان اردکان است.

روغن ارده یا همان روغن کنجد، در طب بسیار حائز اهمیت است و یکی از سالم ترین و خوشمز ه ترین روغن ها است و بسیاری از مسافران، این روغن را با خود به دیگر شهرها سوغات می برند و بعد از روغن، ارده و حلوا ارده درجایگاه بعدی از نظر اهمیت قرار دارند.

,[categoriy] یزد در زمینه برخی میوه ها نیز شهرت بالایی دارد و گرچه شاید شهرت آن بیشتر نصیب سایر استان ها شده باشد ، اما هرکس زعفران، پسته، انار و محصولات گلخانه ای یزد را استفاده کند، خود به تفاوت و کیفیت این محصولات نسبت به سایر استان ها اذعان می کند. برخی محصولات کشاورزی نیز به جز یزد در هیچ نقطه ای از کشور مشاهده نشده، «کدو گَرُک »، یکی از معجز ههای درمان سرماخوردگی است. کدویی با رنگ سبز و گاهی رنگی نزدیک به زرد، ظاهری شبیه به کدوهای تزئینی اما با اشکال نامنظم به طوری  که معمولا دو کدو یک شکل و یک سایز در بین انبوه کدو کرگها مشاهده نخواهید کرد.

این کدو بیشتر در فصل پاییز و زمستان وجود دارد و بسیاری از یزدی ها بر این عقیده اند که وقتی سرما می خورند، تا از این کدو میل نکنند، بیماری آنها بهبود نخواهد یافت.

نان خشک یزدی نانی خوشمزه و متداول از سالهای قحطی یزد

 نان خشک یزدی هم شهرتی در میان مردم دارد. این نان حاصل خشکه پزی نانهای قطوری است که با دانه هایی نظیر سیا هدانه، زیره، تخم گشنیز، گل زردک و ... طبخ شده و ساعت ها در تنور مانده تا خشک شود.

,[categoriy] این نان به دلیل اقلیم یزد و قحطی هایی که درگذشته های دور در یزد وجود داشته، تهیه شده و استفاده از آن تا زمان حال در میان مردم رایج است. این نان گرچه با همه غذاها قابل استفاده است اما استفاده از آن با غذاهای سرد مثل ماست و خیار، پنیر و گردو و ... طعمی لذت بخش تر خواهد داشت.

گردآوری : سایه 45

تبلیغات

تمامی مطالب از سایت های مجاز فارسی و ایرانی تهیه و جمع آوری شده است، در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق [email protected] تخلف اطلاع دهید.

جستجو های اخبار روز

جدیدترین اخبار

داغ ترین اخبار